Spela schack! Analysera partier Checklista för analys Visualisering
Schackbräde från vit sida Schackbräde från svart sida  Om spelöppningen

  Schackträning: Inledning

       Med de följande råden och funderingarna vänder jag mig dels till hobbyspelare av alla åldrar och dels till nya spelare som önskar höja sin spelstyrka. Jag har utgått från att mina egna förutsättningar och mål ganska typiska för de flesta amatörspelare, spelare med extra stor talang eller ambition måste naturligtvis i huvudsak själva hitta sina träningsmetoder.

       Det största steget för en schackspelare är att börja spela rankade, protokollförda partier i klubbtävlingar. Oavsett hur det går i början så har man då passerat gränsen som skiljer schackspelare från alla andra, jag är övertygad om att regelbundet spel ”öga mot öga” är bästa grunden för schack som en meningsfull hobby.

                   De yngsta spelarna

    Här vill jag framhålla några principer för de vuxna som påverkar barn i deras utveckling.

1.      Barns intresse växlar snabbt, låt barn ägna sig intensivt åt schack när intresset finns och låt dom göra uppehåll när intresset sviktar.

2.      Spela med barn – lek inte! Om du kan spela schack så ge det handikapp som behövs för att barnet ska ha en bra chans (vinna 1-2 av 4 partier), men spela därefter normalt i partiet. Det är ett allvarligt fel att ”vara snäll” och låta barnet vinna, det markerar bara förakt för spelet (och för barnet som tänkande människa) vilket troligen dödar intresset på sikt. Däremot är det en bra träning att öva mattsättningar typ K +T mot K o.dyl. och under sådan träning skall naturligtvis barnet lyckas runt 4 gånger på 5 försök.

3.      Man ska spela med klocka så snart man kan reglerna. Anpassa tiden efter nybörjarens utveckling så att tiden upplevs som tillräcklig men inte så lång att det blir svårt med väntetiderna. (Lagom tid brukar vara runt 15 minuter).

4.      Börja spela i en klubb så tidigt som möjligt, varje år blir det svårare för barn att börja med något nytt.  

                                                    Nya spelare som kan läsa och skriva

    Den uppenbara fördelen med att kunna läsa och skriva är att man kan ta del av schackböcker och där hitta övningar, tips och exempel på öppningar mm. Jag anser dock att den största fördelen är att man kan föra protokoll över sina partier och analysera sitt eget spel.

Arbete med de egna partierna tror jag är det avgörande steget i en spelares utveckling. Nedan skriver jag en del om hur man kan jobba med sina partier och andra tips till hjälp för spelare som vill ta sig upp till god klubbspelarnivå (i ratingpoäng räknat ca 1850, i Sveriges schackförbunds klassystem, klass 2). Även bättre spelare och talanger med högre målsättningar hoppas jag kan hitta ett och annat till nytta eller nöje.